Ariş Pırlanta her sezon sektörünün nabzını tutuyor. Sektöre yön vermesiyle bilinen markanın Genel Koordinatörü Eda Güzeliş ile bir araya gelerek 2024 yılındaki mücevher trendlerini konuştuk. 

2024 yılında mücevherlerde neler trend olacak? Renk kullanımı nasıl olacak?

Klasikten moderne tüm mücevher tasarımlarına hayatın renklerini katan değerli taşlar bu yıl da trendler arasında. Zümrüt, safir, yakut, sitrin ve topazlara kadar tüm renkli değerli taşlar yine yükselişte. Minimal, hikayesi olan, fonksiyonel ve günün her anında kullanılabilir olan ürünlerin kullanımı günümüz modern dünyasında artıyor. Ariş, minimalizm akımı doğrultusunda pırlanta takılarda da artık kot, tişört gibi basit giysilerle bile ile uyumlanacak modern ve spor tasarımlara da ağırlık veriyor. Minimalizm akımının bir parçası olarak esneklik ve işlevsellik de önemli hale gelerek dönüştürülebilen ve giyilebilen parçalar popülerlik kazanmaya başladı. Kolyeye dönüşebilen yüzükler, bileklik olarak kullanılabilen kolyeler ve çıkarılabilir öğelere sahip küpeler çok yönlülük sunarken, kişisel tarzın ifade edilmesine de katkıda bulunuyor.

Dünyanın geleceği ve kaynakları doğru kullanmanın odak olduğu günümüzde ‘Sürdürülebilirlik’ kavramı mücevhere de yansıyor. Kullanılan mücevherin sadece güzel görünmesi değil bilinçli bir değer ve sorumlulukla da üretilmiş olması büyük bir artı katıyor. Sürdürülebilirliğin mücevherdeki bir diğer yansıması ise ikinci el oluyor. Yer aldığı koleksiyona göre değeri ‘vintage’ kategorisinde katlanan ya da ederinden çok daha uyguna alınabilen mücevherler yeni bir sektör yaratmaya devam ediyor.  Bu anlayışla, Ariş’in Habbe koleksiyonu ve onun içinde bulunan çevreye, insana, içinde yaşadığımız gezegene duyarlılığı, saygıyı ifade eden “İyileştir Dünyayı” sloganıyla mücevher severlere sunulan Dünya kolyesi lanse edildi. Baget koleksiyonu ise yepyeni ürünlerle genişledi. Ariş Pırlanta önümüzdeki dönem için de yeni koleksiyonlar ve mevcut koleksiyonlarına yeni katılacak ürünlerin hazırlıklarını da sürdürüyor.

Küpe altın çağını yaşıyor, kulak süsleme trendi önümüzdeki sezon daha çok görülecek. Bilek görünümü için ise çoklu kullanım ön planda. Kişiselleştirme dediğimizde en önde gelen takı ise charmlar. 90l’arın minimalizmi ve 2000’lerin pop/punkı bu sezon da hissedilecek. Erkeklerde ise zincir modası, küpe setleri, cufflar, piercingler, motifli/charmlı kolyeler öne çıkacak. Son dönemde, aslında özellikle de pandemi döneminden sonra altı çizilen nostalji, geçmişin yüceleştirilmesi, değerlere, anılara saygı gibi kavramları içeren bir temayı “Koru ve Bağlantı Kur” temasını göreceğiz. Nesilden nesile aktarılan mücevherler, dündün bugüne, bugünden yarına taşınabilecek zamansız tasarımlar ön planda olacak. Aile yadigarı bir broş, belki bir yüzük veya bileklik modern kombinleri de tamamlayabilecek.

Son çıkarttığınız sembol tasarımlardan bahseder misiniz? Koleksiyonun ana teması ve ürünlerle ilgili bilgi verir misiniz?

Semboller koleksiyonumuz içeriği, kapsamı itibariyle zengin ve güncellenen bir koleksiyon.  Semboller dünyası çok derin ve semboller evrensel. Dünyanın öbür ucuna, dilini, alışkanlıklarını bilmediğiniz bir ülkeye de gitseniz sembollerin ve anlamlarının değişmediğini görebilirsiniz.  Ariş Semboller Koleksiyonu bu başlık altında farklı temalardan oluşan oldukça geniş bir koleksiyon. Koleksiyonda çakra sembollerinden burç sembollerine, Batı Afrika eski medeniyetlerinin sembollerinden tema sembollere kadar pek çok seçenek bulunuyor.

Önümüzdeki yıl mücevherlerin başrolde olduğu bir akımın içine mi dahil olacağız yoksa daha arka planda sadeliğin ve zarifliğin ön planda olduğu tasarımlar mı damga vuracak?

Hepimizin bildiği gibi son yıllarda çeşitli alanlarda öne çıkan minimalizm akımı biraz esnemeye başlıyor. 2024 yılında, mücevherde minimalizm tamamen geride bırakılmasa da Less is more yerine more is more denilen ve herkesin biraz daha fazla parlamak istediği, ışıltı içinde kendini iyi hissetmek istediği bir sezon geliyor

Marka olarak 2024 yılında sektörel olarak ne gibi hedefler çizdiniz?

118 yıllık bir marka olmamızdan kaynaklı geçmiş değerlere verdiğimiz önemle birlikte günümüz ve gelecek gelişim alanları bizim için her zaman önemli olmuştur. Uzun yıllar mücevher ile özdeşleşmiş olan markamızı geleceğe taşımak için kapsamlı araştırmalara yer veriyoruz. Dijitalleşme, teknolojik gelişim ve Arge çalışmalarımız her zaman işimizin odağında. 2024 yılında bu alanlarda kendimizi besleyip geliştirirken, aynı zamanda mağazalaşma, pazarlama, tasarım gibi alanlardaki çalışmalarımız da sürecek. Bir asırdan fazla bir zaman önce doğan ve bugün dünya markası olma hedefine emin adımlarla ilerleyen markamızla 2030 yılına kadar dünyaca bilinen bir marka olmayı hedefliyoruz. Bu hedefe doğru yola devam edeceğiz.

Eda Hanım sizin hayallerinizi süsleyen mücevheri sorsak… Nasıl tanımlarsınız?

Hayallerimi süsleyen mücevher diyebileceğim tek bir ürün yok. Özgün ve farklı olan her ürünü takmayı seviyorum.