Kış aylarında kilo alımı herkesin ortak sorunudur. Bu nedenle kışın yaza göre daha fazla kilo alma sebebi hepimiz için merak konusu. D vitamini eksikliğinden vücut sıcaklığına kadar birçok faktör, kışın kilo alımını tetikler. Dr. Öğretim Üyesi ve Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Kayan Tapan‘ın kışın kilo almayı önleyecek tavsiyeleri…

Kış aylarında kilo alımı herkesin ortak sorunudur. Bu nedenle kışın yaza göre daha fazla kilo alma sebebi hepimiz için merak konusu. D vitamini eksikliğinden vücut sıcaklığına kadar birçok faktör kışın kilo alımını tetikler. Kış aylarında, gecenin uzun olması ve soğuk hava nedeniyle, dışarıda yapılan yürüyüşlerin azalmasıyla, vücudumuz yemek yeme ihtiyacı hisseder. Kilo almanın temel nedenlerine baktığımızda harcadığımızdan daha fazla enerji almamız olduğunu görürüz. Çoğumuz kış aylarında soğuk hava nedeniyle spora ara veriyoruz. Çünkü soğuk hava ve egzersiz için hazırlık süresi çoğumuz için büyük bir mesele haline geliyor. Alınan enerji ve harcanan enerji dengesi bozulduğunda ağırlık artışı oluşur Araştırmalar, D vitamini eksikliğinin kilo alımını tetiklediğini gösteriyor. Yaz aylarında D vitamini yaklaşık %90 oranında sentezlenir ve bu oran kışın güneş olmaması nedeniyle çok düşüktür.

Kış aylarında kilo almanın bir diğer nedeni de su içmemektir. Ancak düşük su tüketimi sadece kilo
alımına neden olmaz, aynı zamanda yorgunluk ve dikkatsizliğe de neden olur. Beyaz pirinç, patates, şeker ve tatlılar gibi beyaz un ürünlerinden kaçının çünkü yüksek glisemik karbonhidratlar kan şekerini ve insülini hızla yükseltebilir, iştahınızı artırabilir ve yağ depolanmasını teşvik edebilir. Bunun yerine, bütün meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar ve fasulye gibi lif açısından zengin yiyecekleri doldurun. Açlığı uzak tutabilir, iştahı kontrol eden hormon leptini uyarabilir ve glikozun kan akışınıza taşmasını engelleyebilirler. Özellikle içeceklerde, şekerli tahıllarda ve işlenmiş gıdalarda (salata sosları, aromalı yoğurtlar ve paketlenmiş tatlı atıştırmalıkları gibi) şekeri sınırlayın, bu da insülin direncini ve yağ depolanmasını tetikleyebilir. Diyetinize daha fazla protein alın. Kulze, daha uzun süreli iştah kontrolü sağlamanın en doğal yolunun balık, derisiz kümes hayvanları, fındık ezmesi, bütün soya gıdaları, süt ürünleri, yumurta ve fasulye tüketmek olduğunu söylüyor. Bu kas kaybını önleyecek ve kilo kaybını korumanıza yardımcı olacaktır.

Kilo Alımını Nasıl Önleyebiliriz?

  • Büyük porsiyonlardan kaçınmak için yemekten önce bir bardak su tüketilmelidir.
  • Su içmek için susamayı beklemeyin. Günlük su tüketimi her zaman karşılanmalıdır.
  • Dengeli bir kahvaltı şarttır.
  • Karbonhidratlı besinler yerine glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir.
  • Mümkün olduğunca güneşe çıkmamız gerekiyor.
  • Yazın da kışın da spor yapın. Haftada 3-4 gün, her biri 45 dakikaya kadar egzersiz yapın.
  • Karbonhidrat yerine proteinli besinlere öncelik verilmelidir.
  • Uyku düzeni dengeli olmalıdır.
  • Dengeli beslenmeye öncelik verilmelidir.
  • Yatmadan 2,5 saat önce yiyecek tüketilmemelidir.
  • C vitamini içeren meyve ve sebzeler tüketilmelidir.
  • Karbonhidrat ve şeker alımı sağlıklı besinlerden olmalıdır.