İki girişimci Aycan Yılmaz ve Oltay Özçelik, bu yaza damga vuran bir marka ile plajlarda boy gösterdiler. Birbirinden kurtarıcı parçalar ile yaz aylarının hafifleten markanın kuruluş hikayesini ve çok başarılı geçen yaz dönemini konuştuk. 

Luna Capsula markasının kuruluş hikayesinden bahseder misiniz?

Yazlar çocukluğumdan beri hayatımın en güzel 3 ayı, en güzel hislerin yaşandığı, kendimizi en iyi formumuzda, ışıl ışıl hissettiğimiz bir zaman dilimi. Bodrum’da yazlıktakiler bana ikoncan derdi 🙂 Küçüklüğümden beri kumaşları keser, biçer mutlaka farklı kıyafetler giyerdim beache inerken. 7 yıl önce ağabeyimi kaybettim. Ondan sonrası hep bir tutunma, umut arayışı oldu. Bu dünyaya kalıcı bir şey bırakmak istedim, miras gibi, nesilden nesile, ilerde ağabeyimin kızı Aygökçe’nin devralacağını umarak. Bu da bana bir umut oldu. Kadınlara da umut olmak istedik. Biz kadınlar mutluyken giyiniriz, mutsuzken giyiniriz. Giysilerimiz içinde umut ederiz, hayaller kurarız, dünyayı kurtarırız. Bizi tamamlayan, güzel kumaşlarda daha iyi hissederiz. Yoğun çalışan kadınların tüm tatil ihtiyacını tek bir markada toplamak istedik. Ki ben öyle bir kadınım. Asla çok zaman ayıramam, öyle internette gezemem, dışarıda mağaza mağaza gezemem. Kalitesine güvendiğim belli alışveriş noktalarım vardır hep onlardan sipariş geçerim. Hep de ahh derim keşke hepiniz tek yerde olsanız. Ben de hepsini tek yerde topladım.  Ya da çok vakti olan kadınlar da detaylı incelesin en iyisini tenine ulaşılabilir fiyatlarla giyinsin istedik. Bir akşamda ortağımla yaptığımız karşılıklı konuşmalar sonucu ertesi gün bir baktık ki uygulamaya geçmişiz. Adı noktasında da LUNA CAPSULA. Ayın enerjisine çok inanıyoruz. Birçok kavim rotasını, yaşam tarzını ayın döngülerine göre belirlemiş. Birçok bilim insanı ayın evrelerini gözlemleyerek evrenin sırlarını çözmeye tüm yaşamını adamış. Günümüzde astrolojide ayın döngülerine göre kararlarını alan insanlar var. Ayın muhteşem bir güzelliği ve ışıltısı var. Dünyada nerden bakarsan bak kendini aya teslim olmuş halde izlerken bulursun. Düşünsenize siz o sırada ona bakarken, bambaşka ülkelerde insanlar da gökyüzüne bakıp aynı ayı görüyor. Sınırları kaldıran, dilleri ortaklaştıran bir şey ayı görünce hissettiklerimiz, dilediklerimiz, konuştuklarımız. Koleksiyonlarımızda da bunu umuyoruz. Tüm dünya kadınları üzerinde tek bir lisan. Ayı tenine hapset mottosundan çıkıyoruz. Luna Capsula çünkü aynı zamanda hapsedilmiş ay anlamına geliyor. Öte yandan kapsül koleksiyon yapıyoruz. Her şeyden çok çok değil. Bir kadının olmazsa olmazı temel parçaları iyi kalitede üretip kapsül koleksiyon olarak sunuyoruz. İsmimizin bir diğer çıkış noktası da ortağım ve benim adımda ay olması. Aycan ve Oltay 🙂

Ne tarz ürünleriniz var?

Ürünlerimiz tamamen beach, happy hour, akşam yemeği ve gece eğlencesi temelli. Çantalar, şapkalar, keten kaftanlar, keten gömlekler, elbiseler, yazlık trikolar ve ipek takımlardan oluşuyor. Bu yaz 2 ay Bodrum’da kaldım ve tüm yazı kendi ürünlerimizle geçirdim. Maça kızına giderken beyaz keten kaftanımı çektim, hadi dediler akşam Miam’a gidelim, eve hiç uğramadan hemen belime kemer akşam yemeği modu. Ya da teknede gayet spontane bir gün planlamışken, hadi Sailloft’a canlı müziğe gidelim dediğimizde bikini üstüne sim ipli triko elbiselerimizden giyip akşam stili yapıp eğlenmeye de gittim. Davetlerde ipek takımlar vazgeçilmezimdi. Hafif, terletmeden, tiril tiril derler ya tam o şekilde çabasız şıklık sağladılar. Bu yaz hand made çantaların yazıydı. Çantalarımız ilk tükenen ürün grubumuz oldular. İpek ipten ürettiğimiz Luana ve Tierra model çok sevildi. Çünkü diğer çantalar arasından ip kalitesi nedeniyle görünüş olarak sıyrıldılar.

İtalya’dan getirdiğiniz koleksiyonlarınızı neye göre seçiyorsunuz?

Bu yola çıkarken ortağımla ilk hedefimiz ürün iadesiz bir sezondu ve bunu başardık. Hiç iade gelmedi. Bu noktada İtalya’dan getirdiğimiz ürünlerimizin keten ve ipek kalitesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Türkiye’de şu an satılan birçok keten kumaşın çeşit çeşit dokulusu var, çok kalını, çok incesi var. Bizim ketenlerimiz yüzde 100 keten ve tam yazlık keten grubuydu. Bu nedenle müşteri geri dönüşleri çok olumlu oldu. Özellikle bir iki satış noktası gezimde mesela Reana Beach’de bizzat ipe takıma dokunan birinin bu nedir akıyor deyişine şahidim J Bu da hedefimizde ilk sıraya koyduğumuz kaliteli kumaş, güzel dikim, iadesiz sezon mottomuzun ne kadar doğru olduğunu gösterdi. Bu yaz çok ciddi bir sıcak vardı, bu nedenle yaza uygun kumaşların yaşam kalitesinde ne kadar önemli olduğunu hem giyinen hem üreten olarak gördük. Ayrıca İtalya modanın ritmini tutan bir ülke. Bu nedenle önce orada bağlantılarımızla görüşüp, üretime geçmemiz modellerimizin benzersiz olması, farklı olması avantajı sağladı.

2023 yaz mevsimi Luna Capsula için nasıl geçti?

Mükemmeldi. İlk yılımız için beklentimizin üzerindeydi. Ortağım da ben de fazla mükemmeliyetçiyiz, bu nedenle işin her aşamasında yer aldık. Her şey kontrolümüzden, onayımızdan geçti. Çok yorulduk, bir yandan da çok mutlu olduk. Bir de bir sürpriz oldu. Ağustos sonu bitmesi hedeflenen stoğumuz 12 Temmuz’da bitti ve stok yeniledik. Satışlardan nefes alamazken stokların azalmasıyla, o gün marka danışmanımız, ortağım ve ben mutluluk çığlıklarıyla bir konuşma yaptık. Bu yazın en mutlu günüydü. Akabinde hemen Oltay’ı üretimleri takip etmesi ve hızlandırması için İstanbul’a ve İtalya’ya gönderdik. Bodrum tatilini yarıda kestik, onun için de o kadar mutlu muydu bilemiyorum 🙂 Ayrıca yeni bir soluk getirdiğimizi düşünüyorum. Yaz kreasyonları gerçekte ne kadar yaza uygun kumaş olarak model olarak? Bu noktada Luna Capsula ketenleri, ipekleri ile tam yaza uygun ürünlerle konumlandı. Bu noktada da ağızdan ağıza yayıldı.

AW 2023 için bir çalışma yapacak mısınız? Önümüzdeki sezon (2024) plajların en büyük trend ne olacak sizce?

Biz her sezon için kapsül koleksiyonlar çıkaracağız. Ancak şu anki hedefimiz yaz için yine çok kaliteli ve farklı tasarımlar ortaya çıkarmak. Çalışmalarına başladık. AW 2024 sezonuna hazırlanacağız. Çünkü belirttiğim gibi mükemmeliyetçiyiz, bir tane daha mükemmel yaz sezonu planlaması ardından seneyenin sonbahar-kış kreasyonunun çalışmalarına başlayacağız. Şu anki takvimize göre Mart ayında AW 24’e start veriyoruz. Önümüzdeki yaz ise benden duymuş olmayın J fazlalıkları atıyoruz. Sıcaklarda fazla bir şey istemiyoruz üstümüzde. Biraz daha ışıltılı, biraz daha cesur parçalar geliyor. ‘Less is More’ diyeceğiz plajlarda. Bunu derken de üzerimizdeki parçalar konuşacak.