Son dönemde oldukça popüler olan ve yoğun ilgi gösterilen Gençlik Aşısı’yla ilgili en doğru bilgiye, uzmanına danışarak ulaşmak istedik. Esteworld Sağlık Grubundan konuyla ilgili Plastik Cerrahi Sağlık Grubu Medikal Direktörü Dr. Burak Tuncer’e sorularımızı yönelttik. 

  • Son dönemde oldukça trend olan “Gençlik Aşısı” uygulaması nedir? Hangi bölgelere ve nasıl uygulanır? Etkileri nelerdir, ne gibi değişimler görülür? Aşının içeriğinde neler bulunuyor?

Kan damarlarından iç organlara, ciltten eklemlere kadar vücudumuzun her noktasında bulunan hyalüronik asit, bebeklikte vücutta bol miktarda bulunurken, 30’lu yaşlardan itibaren hızla azalmaya başlar. Hyalüronik asidin azalmasıyla beraber, cilt parlaklığını, esnekliğini ve nemini kaybeder. Anti-agingin efsane güzellik iksiri hyalüronik asidin; %100 saf olarak üretilerek cilde enjekte edilmesine gençlik aşısı denir. Gençlik aşısı sadece hyalüronik asitten oluşmaz içinde değişik oranda farklı aminoasitler, peptitler, vitaminler, minerallerle birlikte farklı oranlarda hyalüronik asit içeren gençlik aşıları mevcuttur. Aslında bu bir mezoterapi yöntemidir. Hyalüronik asit; ciltteki nem, esneklik ve hücre yenilenmesini sağlayan kolajenleri harekete geçirir. Cildin dayanıklılığını artırarak yaşlanma sürecini geriletir. Saf hyalüronik asit, adeta bir gençlik aşısı etkisi verir. Gençlik aşısı yani IAL sistemi; Avrupa ve Amerika’da yaklaşık 5 senedir kullanılan, güvenilir bir sistemdir.

  • Uygulamanın etkisi ne kadar geçerlidir? Ne kadar sürede bir tekrar etmek gerekir?

IAL sistemde cilde 3 kez minik aşılar yapılır. Gençlik Aşısı (IAL Sistem) 0-15-30. günlerde uygulanır ve olumlu etkiler ikinci günden itibaren ciltte parlaklık, ışıltı ile kendini gösterir. Yılda iki kez yapılmasını öneriyoruz. Yılda 2 kez tekrarlanması etkisinin uzun süre kalmasını sağlıyor. İlk aşının hemen ardından ciltte belirgin canlılık, parlaklık, kırışıklıklarda hafifleme ile sıkılaşma gözlenmektedir.

  • Vücuda, cilde yan etkisi var mıdır varsa nelerdir?

Gençlik aşısının önemli bir yan etkisi yoktur. Ancak enjeksiyona bağlı iğne etkisiyle çok ufak kızarıklık, morluk tepkimeleri olabilir. İğneye yüksek hassasiyeti olan (hipersensibilite) kişilerde cihazlarla kombine edilebilir.

  • Kaç yaşından itibaren yaptırılabilen bir uygulamadır?

IAL Sistem; 20 yaşından itibaren tüm cilt tiplerine uygulanabilir. Hiçbir reaksiyona sebep vermemesi cildin kendi molekül yapısında olmasından kaynaklanır. Yüzde, boyunda, dekolte bölgesinde ve ellerde uygulanabilir. Bu bölgelerdeki problemlerin giderilmesinde önemli etkileri vardır. En önemli kullanım alanı anti-aging uygulamalarıdır. Yaşlanma sürecinin cilt üzerindeki negatif etkilerinden cildi korumak amacıyla uygulanan IAL; hem önleyici hem de tamamlayıcı bir anti-aging tedavisidir. Özellikle alkol, sigara, akne, güneş ve solaryumdan zarar görmüş ciltlere, diğer tedavilerle birlikte tamamlayıcı uygulama olarak IAL sistemi öneriyoruz.

  • Bu uygulamayı desteklemek için neler yapmak gerekir? Uygulama sonrasında şunlar kesinlikle yapılmalı, şunlar kesinlikle yapılmamalı gibi dikkat edilecek unsurlar var mıdır?

Uygulama sonrası 2. günden itibaren ciltte nemlenmenin arttığı, cilt tonunun daha canlı bir seviyeye geldiği gözlemlenir. Ancak tedavinin sonucu hastanın durumuna göre değişebilmektedir. Uygulamanın yapıldığı gün kişinin yüzüne su değdirmemesi, hamam, sauna, solaryum, kuaför gibi yerlere gitmemesi spor ve makyaj yapmaması, kozmetik ürünleri kullanmaması aynı gün yüzüne başka bir işlem yaptırmaması ve bol su içmesi önerilir. Varsa sigara ve içki tüketiminin mümkünse azaltılması önerilerimiz arasında. Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam tarzı, tedavinin başarı oranını ve işlem kalıcılığını artırıyor.